Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ - ΕΙΝΑΙ

 "Το απρόοπτο παντού καραδοκεί" 

   Το απρόοπτο φαίνεται αρχικά από τον Μενέλαο, ο οποίος παρόλο που μέχρι τώρα θεωρούνταν νεκρός, αποδεικνύεται πως είναι ζωντανός.

 Επίσης το παρόδοξο στην παρουσίαση του Μενέλαου, ο οποίος παρουσιάζεται από τον Ευριπίδη ταλαιπωρημένος και να φοράει το καραβόπανο του πλοίου, αν και έχει βασιλική καταγωγή, είναι άλλο ένα απρόοπτο.

   Επιπλέον, το γεγονός πως ο Ευρυπίδης παρουσιάζει μια γερόντισσα να είναι θυρωρός στο παλάτι, αποτελεί ένα ακόμη απρόοπτο γεγονός, καθώς θα περιμέναμε ένα δυνατό, νέο άντρα.

Τέλος, ο στίχος 528 είναι ενδεικτικός:

" Είν΄ η Ελένη εδώ, του Δία η κόρη." 

 Ο Μενέλαος μαθαίνει πως η Ελένη βρίσκεται στην Αίγυπτο και κάνει διάφορες ερωτήσεις, καθώς πανικοβάλεται, διότι κι εκείνος είχε την "Ελένη"(στην πραγματικότητα ήταν το είδωλο, η νεφέλη της Ήρας) προστατευμένη μέσα στη σπηλιά του. Τουλάχιστον έτσι πίστευε έως τότε. 
Ο Μενέλαος και η γερόντισσα


Σταυρούλα 
Σαββαϊδου Γ΄4.


1 σχόλιο:

  1. Σταυρούλα,ωραίες οι παρατηρήσεις σου! Δίνεις τα βασικά σημεία του θέματος με ουσιαστικά επιχειρήματα. Σου έκανα κάποιες εκφραστικές διορθώσεις, για να είναι πιο σαφές και με καλύτερη διατύπωση το νόημα. Τέτοιες εργασίες να ανεβάζεις πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή