Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Άσκηση 7 Σελίδα 48.


  • Ερώτηση :"Το απρόοπτο παντού καραδοκεί " ,υποστηρίζει ένας μελετητής για την Ελένη του Ευριπίδη. Ποια στοιχεία από το συγκεκριμένο Επεισόδιο θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή την άποψη ;


Απάντηση:
     Στο Α΄  επεισόδιο υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι: "Το απρόοπτο παντού καραδοκεί". Κάποια από αυτά τα στοιχεία είναι τα εξής :

    α)Αρχικά εμφανίζεται ο Μενέλαος, που ως τώρα τον θεωρούσε η Ελένη  πεθαμένο ,αφού πριν λίγο στην σκηνή ήταν ο Τεύκρος, ο οποίος της είπε πως ο Μενέλαος μάλλον έχει πεθάνει. 

    β)Επίσης ο Μενέλαος παίρνει πληροφορίες από μια γριούλα που του αναφέρει για την Ελένη πως βρίσκεται εκεί από την αρχή του Τρωικού πολέμου .Ο Μενέλαος νομίζει ότι κρατά αυτός την πραγματική Ελένη κρυμμένη στη σπηλιά. Αυτή είναι μια απρόοπτη εξέλιξη για το Μενέλαο. Επίσης, περιμέναμε να δούμε το Μενέλαο ντυμένο βασιλιά και τον βλέπουμε ρακένδυτο. 

     Γενικά στον Ευριπίδη βλέπουμε  πολλές απρόοπτες αλλαγές στην παρουσίαση και τύχη των ηρώων του. Καταλαβαίνουμε και αναμένουμε ότι το απρόοπτο και το απροσδόκητο,ως βασικό στοιχείο της Ευριπίδειας τεχνικής, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου.



Δήμητρα Τσικιτίκου Γ'4 .                                                                                                             


1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλά , Δήμητρα, τα σχόλιά σου. Σου πρόσθεσα κάποια στοιχεία στο σχολιασμό. Δες τα κι εσύ. Μου άρεσε πολύ το βίντεο που ανέβασες με τις εικόνες και τον ήχο. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή