Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μελετώντας τις διαφορετικές σκηνοθετικές εκδοχές που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες της σελίδας 79 του βιβλίου σας , να σχολιάσετε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ερμηνεύτηκε η παρουσία της Θεονόης στο έργο.



ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

        Στο κομμάτι αυτό βλέπουμε τέσσερις διαφορετικές εικόνες, που όλες τους όμως απεικονίζουν την Θεονόη σε διαφορετικές στιγμές και σκηνοθετικές εκδοχές.

        Η πρώτη εικόνα δείχνει μια σεβάσμια μορφή , η οποία μας δημιουργεί έντονα την εντύπωση ότι επικοινωνεί με τους θεούς. Το φωτοστέφανο που φορά της δίνει μια θεϊκή υπόσταση και παραπέμπει στη θεόσταλτη σοφία που τη διακρίνει. Επίσης το χρώμα του ενδύματός της είναι υποβλητικό και όχι συνηθισμένο. Ακόμη και αυτό μας δείχνει πόσο ξεχωριστή θέλει να την παρουσιάσει ο Ευριπίδης.

        Στη συνέχεια , με τη δεύτερη εικόνα βλέπουμε μια εντελώς διαφορετική Θεονόη. Αυτή η Θεονόη είναι σταθερή και ακίνητη στο χώρο. Αυτό φανερώνει την αφοσίωσή της σε αυτά που της έχουν πει η Ελένη και ο Μενέλαος. Επιπλέον το ύφος της είναι σοβαρό για να τονίσει τη σοβαρή της προσωπικότητα. Από την αμφίεσή της καταλαβαίνουμε ότι βρίσκεται κάπου στην Αίγυπτο,  καθώς μοιάζει με Αιγύπτια βασίλισσα.

        Στην τρίτη εικόνα έχουμε μια τελετουργική εμφάνιση, καθώς η Θεονόη παρουσιάζεται με τις θεραπαινίδες της, άλλες εκ των οποίων κρατούν δάδες για να φωτίσουν το δρόμο της κι άλλες καθαρίζουν με θειάφι τον αιθέρα .Η εξωτική ενδυμασία της Θεονόης δημιουργεί μια μυστηριακή, ανατολίτικη ατμόσφαιρα.

         Στην τελευταία εικόνα βλέπουμε μια πιο σύγχρονη εκδοχή. Η Θεονόη φοράει λευκά. Το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και την υπόσχεση αιώνιας παρθενίας που έδωσε, απαρνούμενη τις απολαύσεις του έρωτα. Το γεγονός ότι κρατάει με τα χέρια το κεφάλι της δείχνει το δίλημμα που αντιμετωπίζει, δηλαδή το αν θα μαρτυρήσει την Ελένη και τον Μενέλαο στον Θεοκλύμενο ή όχι. Η κίνησή της φανερώνει πόσο έντονη  είναι η πάλη που γίνεται μέσα της.


Δήμητρα Τσικιτίκου Γ'4

1 σχόλιο:

  1. Ωραίες και πετυχημένες οι παρατηρήσεις σου , Δήμητρα. Μετά τις διορθώσεις το κείμενό σου έγινε καλύτερο και από άποψη έκφρασης και διατύπωσης. Πρόσεξε λίγο παραπάνω την έκφρασή, την ορθογραφία και τους τόνους και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα! Συνέχισε έτσι να προσπαθείς! Θα πετύχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή